Lofoten

Lofoten bjuder på fantastiskt fiske, vackra fjordar och gastronomisk mat, allt i en natur som ger än känsla av overklighet. 2007 utnämnde National Geographic Traveller Lofoten till den tredje mest fascinerande ögruppen i världen. Lofoten utgör den ögrupp som sträcker sig västerut mot Norskehavet norr om Polcirkeln. Lofoten är känt för sina späckhuggare, sitt fiske och sin storslagna natur.

Vi skulle vilja påstå att Lofoten har något för alla. Om det är så att ni vill fylla på adrenalinkontot så kan Lofoten erbjuda både Glaciärvandring, forsränning eller varför inte ta ut gruppen på dykning med späckhuggare?  Varje höst går sillen och späckhuggarna till i Tysfjord och Vestfjord för att övervintra där. Från mitten av oktober till mitten av januari kan man följa med på späckhuggarsafari från Lofoten med stora passagerarbåtar och mindre gummiflottar.

Om ni är ute efter en lugnar upplevelse så finns det vildmarkssafari, vackra leder att vandra eller åka med Hurtigrutten i fjordarna. Havet, de branta bergen, smala sunden och öarna kan med fördel upplevas i kajak eller från en gummiflotte. Du får garanterat med dig ett minne som varar. Lofoten sägs vara den platsen i världen där Norrskenet, naturens egna mäktiga skådespel, visar sig från sin bästa sida. På sommaren tas tillfället i akt att fascineras av midnattssolen, kanske på en kryssning eller ute på golfbanan. 

Längs hela Lofotens kust ligger trivsamma fiskarstugor eller sjöbodar, så kallade rorbuer. Namnet rorbu betyder ungefär ”roddarbod”, och ursprungligen användes de som enkla övernattningsställen när man var ute på fiske. Idag har de ofta rustats upp och hyrs ut. Standarden kan variera från spartansk till mycket hög.